V Senici rozširujú polopodzemné kontajnery

Stojiská plánujú pridávať aj budúci rok.

SENICA. Nové stojisko s polopodzemnými kontajnermi bude vybudované na Robotníckej ulici. V utorok (11. augusta) boli kontajnere dovezené do areálu Technických služieb mesta Senica.

Minulý rok mesto podobné stojisko vybudovalo vo vnútrobloku blízkosti ulice Janka Kráľa. Tu sa len nedávno rozširovala prístupová cesta, kvôli lepšiemu zvozu komunálneho odpadu.

„No a na budúci rok je takáto premena v pláne na jednom zo stojísk na sídlisku Sotina,“ inormuje mesto na sociálnej sieti.

Projekt riešenia problematiky kontajnerových stojísk spustili už minulý rok. Správca stojísk Technické služby sa rozhodol zrealizovať modernú verziu formou polopodzemných kontajnerov. Ide v podstate o väčšie nádoby, ktoré sú zapustené v zemi. Nad povrchom je iba časť s poklopmi na otvoroch, cez ktoré sa vhadzuje odpad.

Prínos pre okolie

Takéto kontajnery na komunálny odpad, plasty a papier majú v porovnaní s obyčajnými približne päťkrát väčší objem, kontajnery na sklo a kovy sú trikrát väčšie. Vďaka väčšiemu objemu významne klesne frekvencia odvozu odpadkov na skládku a ušetria sa finančné prostriedky.

Ďalšou výhodou je estetické hľadisko. Krajšie stojiská kontajnerov psychologicky vplývajú na správanie sa obyvateľov a podporujú zodpovedný prístup k triedeniu odpadov.

„Keďže vieme, že odpad z kontajnerov nevyberajú len smetiari, ale aj občania, ktorí ich prehľadávajú, vyberajú z nich odpadky a nechávajú ich okolo na zemi, hĺbka takýchto zapustených kontajnerov znemožňuje opätovné vyhadzovanie obsahu, preto v ich okolí nevzniká neporiadok,“ doplnil vedúci oddelenia výstavby.

Chlad pod zemou spomaľuje rozklad baktérií a redukuje s tým súvisiaci zápach v okolí stojísk. Vyprázdňovanie kontajnerov sa realizuje zo spodnej časti zberného vreca, a tak vhadzovací otvor zostáva čistý.

Konštrukcia polopodzemných kontajnerov bráni tiež prístupu zvierat a hmyzu. Pri takýchto kontajneroch sa minimalizuje riziko požiaru nízkym prísunom vzduchu.