Ako je to s recykláciou?

Ako je to s recykláciou?

Sklo je možné recyklovať takmer donekonečna, preto je veľmi vhodným materiálom. Horšie to je však s časom jeho rozkladu. Trvá až 4000 a viac rokov, kým sa sklo v prírode rozloží. Aj preto by ste vratné fľaše mali vždy vrátiť do obchodu a zvyšné vhodiť do zeleného kontajnera, odkiaľ poputujú na recykláciu. Nehovoriac o tom, že črepiny zo skla by mohli zvieratám v prírode veľmi ublížiť.

Papier patrí tiež do skupiny dobre recyklovateľných materiálov, ale nedá sa recyklovať donekonečna – vlákna celulózy sa pri opakovanom recyklovaní skracujú. Čiže papier je možné recyklovať len 5- až 7-krát.

Základnou výrobnou surovinou pre plasty je ropa. Nevytriedené plasty zaťažujú životné prostredie a ak skončia v prírode alebo na skládke odpadov, rozkladajú sa 100 až 1000 rokov. Preto je potrebné ich triediť. Plasty sú totiž ľahko tvarovateľné, dajú sa z nich vyrobiť rôzne fólie alebo je možné ich použiť na výrobu predmetov bežnej spotreby. Ďalej je ich možné spracovať na rôzny stavebný materiál (potrubia, odkvapové rúry), sedadlá, podložky, krytiny či koberce v dopravných prostriedkoch. Recykláciou plastov sa šetrí primárna surovina – ropa.
Pred vyhodením plastových fliaš je potrebné zmenšiť ich objem zošliapnutím.

Recyklácia železa prebieha pri teplote 1700 °C, v prípade hliníka je to 660 °C. Materiál, z ktorého sú plechovky a konzervy vyrobené, je odolný a v prípade ich vyhodenia vo voľnej prírode sa proces rozkladu odhaduje na niekoľko desiatok rokov. Pred ich vyhodením je potrebné odpad stlačiť, aby sa ich objem zmenšil na čo najmenšiu možnú mieru.
Z recyklovaných hliníkových plechoviek môže vzniknúť nový rám na bicykel alebo z tých oceľových vzniknú napríklad kľúče.
Nápojové kartóny patria do kategórie viacvrstvových kombinovaných materiálov. Obsahujú väčšinou 70 % papiera, 25 % plastu a 5 % hliníka. Je možné ich recyklovať až dvoma spôsobmi.

Mokrou cestou, kedy sa pomocou rozvlákňovania znovu získava papier, alebo cestou suchou, kedy sú sekané na malé čiastočky, ktoré sa používajú pri výrobe izolačných a stavebných dosiek. Základom izolačných a stavebných dosiek, z ktorých sa stavajú priečky v domoch, je rozdrvený a za tepla zlisovaný nápojový kartón, teda krabica z džúsu či mlieka. Napríklad recykláciou dvoch nápojových kartónov sa dá vyrobiť 1 m2 kuchynských utierok.

Tento vzdelávací text pre vás vyrobil ENVI – PAK, a.s.